روز عشق و مهرورزي بخشي از جشن باستانی بوده که به ورطه فراموشي سپرده شده است
منوچهر ارغوانی – یکسال گذشت و دگربار خجسته جشن سپندارمزگان (اسفندگان) فرا رسید تا بار دیگر به بزرگی و ارجمندی مادران و زنان ایران زمین بیاندیشیم و ببالیم .همازور این روز فرخنده را به همه بانوان ایران زمین ار خردسال تا کهنسال شادباش میگوید .
بر مردان است که در این روز به بانوان پیرامون خود شادباشی گفته و ارمغانی به آنان پیشکش کنند . در این نوشته , سخنان استاد فریدون جنیدی درباره این جشن بزرگ و فرخنده را گرد آورده تا بیشتر با این جشن و آیین های آن آشنا گردیم .
در ايران باستان هر روز يک نام داشت و از 30 روز ماه، 12 روز به نام ماههاي سال بود. هم روز شدن نام ماه با همان ماه سال موجبات جشن را فراهم ميکرد. پنجمين روز هر ماه را اسفند روز (سپندارمذ) ميناميدند که لقب ملي زمين است؛ يعني گستراننده، مقدس، فروتن.
زمين نماد عشق است چون با فروتني، تواضع و گذشت به همه عشق مي ورزد. زشت و زيبا را به يک چشم مينگرد و همه را چون مادري در دامان پر مهر خود امان ميدهد. به همين دليل در فرهنگ باستان اسپندارمذگان را به عنوان نماد مهر مادري و باروري ميپنداشتند. ابوريحان بيروني در آثارالباقيه آورده است که ايرانيان باستان اين روز را روز بزرگداشت زن و زمين مي دانستند.
به همين علت پنجمين روز ماه اسفند را روز سپندارمذگان روز عشق و مهر ورزي مينامند. بسياري معتقدند طبق تاريخ باستاني که در آن ماههاي سال 30 روز است، بايد 6 روز ماه تابستان را که در تاريخ امروز شمسي وجود دارد از 5 اسفند کسر کرد و به اين ترتيب روز 29 بهمنماه، را به عنوان روز سپندارمذگان ميشناسند. اما برخي طبق سنت کهن همچنان پنج اسفند را گرامي ميدارند.
«فريدون جنيدي»، پژوهشگر تاريخ و فرهنگ ايران درباره اين اختلاف تقويمي به CHN ميگويد: «خيام با دانش شگفت و عظيم خود دريافت که 6 ماه ابتداي سال 31 روز است و امروز دانشمندان با بررسي آنچه خيام کشف کرده، مهر دوباره تائيد بر آن زدهاند. به واقع گاهشماري خيامي دقيقترين گاهشماري جهان است.»
وي در ادامه ميگويد: «از سوي ديگر گاهشماري باستاني ايران که حدود 8 هزار سال قدمت دارد هم در نوع خود بينظير است و در زمان خود بهترين گاهشماري محسوب ميشدهاست. اما آن گاهشماري 6 روز عقبتر از گاهشماري خيام است و به همين علت در تاريخ برخي جشنها و رسوم کهن اختلافاتي وجود دارد.»
جنيدي پيشنهاد ميکند که با احترام به گاهشماري خيامي و گاهشماري ايران باستان و اهميت جشن اسفندگان (سپندارمذگان) بهتر است 6 روز 29 بهمن تا 5 اسفند را به عنوان هفته عشق و مهرورزي بناميم.
ايران کشوري با پيشينه فرهنگي کهن است و نگاهي به گذشته باستانياش، هر بينندهاي را مبهوت جشنهاي کهن اين سرزمين ميکند. در ميان بيش از 50 جشن باستاني، "سپندارمذگان"، روز گراميداشت زن و زمين يکي از مهمترين آنهاست. روزي که عشق و مهرورزي بخشي از سنتهاي آن است. با اينحال چنين جشني به ورطه فراموشي سپرده شده و فرهنگي نامربوط چون "ولنتاين" جاي آن را گرفتهاست.
|
نوشين نوشته شده توسط مهمان فعال 0000-00-00 00:00:00 سلام.مرسي واقعا حق با ايشونه ممنوووووووووووووون | soshyanet نوشته شده توسط مهمان فعال 2012-02-20 19:48:24 با سپاس و قدر دانی از آقای ارغوانی که با تهیه ی مطالب آموزنده و مفید ، هم به اطلاعات ما می افزایند و هم یاد آور میشوند که برای تشکر از مادر هرگز روز خاصی نیست و این تنها سنبلی است برای بهتر شناختن مقام زن و مادر- و اگر چه کمی دیر شده ولی به نوبه خودم این روز را به تمام زنان و مادران ایرانی تبریک گفته و از آقای فریدون نیز بابت سرودن شعر زیبایشان در باره شان و مقام زن قدر دانی میکنم. حیف است که من مانند ایشان ذوق و قریحه ی شعر گفتن ندارم که بتوانم در روز مرد با سرودن شعر کوتاه هرچند در حد یکی دو بیت ، زحمتشان راجبران کنم | مهشید نوشته شده توسط مهمان فعال 2012-02-20 18:49:56 درود بر آقای جنیدی بزرگوار با این امید که ایشان را بیشتر در جمع زرتشتیان ببینیم و از سخنان پرمحتوای ایشان در سایر موضوعات بهره ببریم
|
ارائه نظرات مختص اعضاي سايت ميباشد. لطفا ثبت نام كرده و لاگين كنيد. |